RECIPES
Cook the flavors of Spain at home
Want to get started with our Destino classics yourself? Discover our favorite recipes, from authentic Spanish tapas to surprising modern dishes in which sherry plays the leading role.
recipes
tarta de santiago
almond cake
tarta de santiago
almond cake

ingredients for 8 to 10 people
Cake:
200 g soft butter
- 1 vanilla pod
- 300 g icing sugar
- 4 eieren, gesplitst
- 120 ml melk
- 400 gr amandelmeel
- zest van 1 citroen en 1 sinaasappel
- flinke snuf kaneel
Appel:
- 3 appels (stevig zoet/zuur)
- klontje boter
Karamelsaus:
- scheutje water
- 150 gr suiker
- 225 ml room
- 3 snufjes zout
De beroemde Tarta de Santiago blijft één van onze favoriete desserts. Je kunt deze in zo’n beetje ieder Spaans restaurant eten. Eigenlijk hoort het niet, maar wij vinden het fijn om er af en toe wat gebakken appel en karamelsaus bij te serveren, gewoon omdat het kan…
Boter, suiker, vanille en zest kloppen tot bleke romige massa. Je kunt dit met de garde doen, maar het gaat sneller met een keukenmachine of handmixer. Eigeel toevoegen. Doe melk in een klein steelpannetje en laat lauwwarm worden. Voeg samen met de amandelmeel en kaneel toe aan de botermassa en meng tot een gladde massa. Sla het eiwit op met een snufje zout en spatel vervolgens door het mengsel. Giet het geheel in een ingevette bakvorm van 24 cm en bak in een voorverwarmde oven af rond ongeveer 35 minuten. Test de gaarheid door een satéprikker in het midden te steken. Wanneer deze er droog uitkomt dan is de taart goed.
Schil de appel, snij in partjes en verwijder het klokhuis. Smelt een klontje boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de appel langzaam goudbruin.
Maak ondertussen de karamelsaus. Zet een pan met een scheutje water en de suiker op. Doe dit op laag vuur en laat het karamelliseren tot het donker kleurt, maar laat het niet verbranden! Blus de karamel af met de room, doe dit langzaam, anders spettert het uit de pan. Laat het een paar minuten rustig inkoken. Voeg op het laatst de boter en zout toe. Laat het een beetje afkoelen om wat meer dikte krijgen.
Buen proveche!
PESCADO, CONFULSÍON DE CERVEZA Y MAYONESA DE HIERBAS
VIS, BIERBESLAG EN KRUIDENMAYONAISE
PESCADO, CONFULSÍON DE CERVEZA Y MAYONESA DE HIERBAS
VIS, BIERBESLAG EN KRUIDENMAYONAISE

Ingrediënten voor 4 personen
Kruidenmayonaise:
- 4 st eigeel
- 2 tl gladde mosterd
- 4 tl witte wijnazijn
- 1 tl zout
- 2,5 dl zonnebloemolie
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el gehakte kervel
- 1 el fijngesneden bieslook
- 1 el gehakte kappertjes
Bierbeslag:
- 200 gr bloem
- 2 dl bier
- 2 ei, gesplitst
- 1 flinke snuf zout
Vis:
- bloem
- 400 gr visfilet
- frituurolie
zuur)
- klontje boter
Karamelsaus:
- scheutje water
- 150 gr suiker
- 225 ml room
- 3 snufjes zout
Je kunt je geen tapasbar in Spanje voorstellen waar geen gefrituurde vis te krijgen is. Neem voor dit recept een vis van het seizoen. Heek, kabeljauw, schol, of poon… allemaal zeer geschikt. De combinatie met een heerlijke koud biertje of een glas fino sherry is ongeëvenaard. Dit is onze versie!
Voor de kruidenmayonaise het eigeel, de mosterd, azijn en zout luchtig en wit kloppen met een garde of mixer. In een dunne straal de olie toevoegen tijdens het kloppen. Voeg de kruiden en kappertjes toe en meng het geheel door elkaar met een spatel of lepel.
Voor het beslag bloem, bier, eigeel en zout mengen tot een massa zonder klontjes. Eiwit luchtig kloppen tot stevige pieken en door het bierbeslag spatelen.
Verwarm de frituurolie tot 180°C.Visfilet in gelijkmatige stukken snijden, bestrooi met peper en zout en haal door de bloem. Klop overmatig bloem eraf en haal de vis door het bierbeslag, frituur deze goudbruin door af en toe met een vork de vis te draaien in ongeveer 4 minuten. Serveer met de mayonaise en een koud biertje.
Buen proveche!
GAZPACHO DE REMOLACHA
reed beet gazpacho
GAZPACHO DE REMOLACHA
reed beet gazpacho

Ingrediënten voor 6 personen:
- 3 st rode biet ( geroosterd)
- 1 st groene paprika
- 1 kg tomaten
- 1 komkommer (geschild)
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 75ml extra vergin olijfolie
- 3 eetl. sherryazijn
- peper en zout
Koude soepen horen bij Spanje. Gazpacho kennen de meeste van jullie wel, echter zie je in Spanje ook meerdere varianten dan de klassieke met tomaat. Wij maken het graag met kersen, meloen of rode biet. Ook kun je eens ajo blanco of salmorejo proberen. Beide fantastische soepen, fris en complex. Hier onze versie van de gazpacho met rode biet.
Snij alle groenten in kleine stukjes en doe ze in een blender. Het beste is een Vitamix blender, die maakt het super zalfig, een ander merk zal ook zijn werk doen, maar dan even wat langer laten draaien. Als de massa goed fijn is en al een soep begint te vormen, dan de azijn toevoegen. Vervolgens haal je de dop van het blenderdeksel en voeg je heel voorzichtig, druppelsgewijs de extra vergin olijfolie toe. Laat het geheel nog even doordraaien. Maak de soep op smaak met peper en zout en koel het geheel in een paar uur terug. Proef de soep nogmaals voordat je ‘m serveert. Als het heel koud is, kan het soms nog wel een extra beetje zout gebruiken.
Buen proveche!
BACALAO Y ESTOFADO DE ALUBIAS BLANCAS
cod with white bean stew

Ingrediënten voor 6 personen:
- 250 gr witte bonen, gekookt
- 4 moten kabeljauwfilet van 160 gr
- 90 gr bleekselderij
- 90 gr wortel
- 90 gr ui
- 1 teen knoflook
- stukje gedroogde rode peper
- (duimnagel)
- 1 tl venkelzaad, gekneusd in de
- vijzel
- ½ tl gehakte tijm en rozemarijn
- 1 el gehakte bladpeterselie
- 1,25 dl sherry medium dry
- 1 dl groentebouillon
- flinke scheut olijfolie
- zwarte peper en zout
Wanneer we in Spanje zijn, eten we altijd graag gerechten met peulvruchten. In het midden van Spanje vaak in een stevige combinatie met chorizo en in Catalunya met vis. Vooral pijlstaartinktvis in combinatie met witte bonen zijn geliefd. Het verfijnde boontje uit Santa Pau blijft onze lievelingsboon maar een canellini boon of boterboon werkt ook prima in dit gerecht met kabeljauw.
Zet de ui, bleekselderij, wortel, knoflook, rode peper, venkelzaad, tijm en rozemarijn aan in de olijfolie. Laat dit op laag vuur zachtjes gaar stoven. Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de medium sherry, zodra de alcohol verdampt is, voeg je de groentebouillon en witte bonen toe. Laat het geheel nog even zachtjes pruttelen zodat het vocht ietsje verder inkookt.
Bak ondertussen de moten kabeljauw gaar. Wanneer deze klaar zijn, kan de bonenstoof op de borden met erop de vis en wat van de bladpeterselie. Lekker om er nog wat mooie extra vergin olijfolie overheen te druppelen. Schenk er een mooie Albariño bij en serveer met een knapperige groene salade en wat landbrood.
Buen proveche!
Mousse de canela, higos y vino tinto
cinnamon mousse, figs and red wine
MOUSSE DE CANELA, HIGOS Y VINO TINTO
KANEELMOUSSE, VIJGEN EN RODE WIJN

Ingrediënten voor 4 personen:
Kaneelmousse
- 2 dl melk
- 8 gr kaneelstok
- 2 st eigeel
- 60 gr suiker
- 2,5 dl slagroom
- 8 gr bladgelatine
Vijgen in rode wijn
- 2 dl rode wijn (monastrell)
- 40 gr suiker
- 1 steranijs
- 1 st sinaasappel
- 4 vijgen
Vijgen en puddinkjes zijn erg favoriet in de Spaanse keuken. Wij maken dit gerecht graag aan het begin van de herfst, als het vroeger donker begint te worden.
Melk met de kaneelstok (gebroken) aan de kook brengen, van het vuur halen en afgedekt een uur laten staan. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Gelatine weken in koud water. Klop de eidooiers met de suiker luchtig.
Breng de melk weer aan de kook, zeef en giet op de eidooiers. Goed mengen en giet terug in de pan om te garen. Zet het vuur zo laag mogelijk, het mengsel mag niet koken. Wanneer er een wat dikkere substantie ontstaat kan het van het vuur. Knijp het water uit de gelatine en voeg toe. Laat oplossen door zachtjes te roeren. Zet de pan in een bak met ijswater. Roer af en toe terwijl het afkoelt. Wanneer de massa aan je lepel blijft hangen, spatel dan de slagroom door de crème, vul de vormpjes en zet weg in de koelkast. Laat dit minstens een halve dag staan.
De vijgen aan de onderkant met een klein kruisje insnijden. Alle ingrediënten langzaam aan de kook brengen en een minuut of 12 op laag vuur laten pocheren. Vervolgens de vijgen eruit halen en het vocht verder inkoken tot ongeveer de helft. De stroop af laten koelen maar niet in de koeling zetten.
Snij voor het serveren de vijgen door de helft, leg op de mousse en besprenkel met wat siroop.
Buen proveche!
Canelon, calabaza, castaña y salsa manchego
dough tubes, pumpkin, chestnut and manchego sauce
CANELÓN, CALABAZA, CASTAÑA Y SALSA MANCHEGO
dough tubes, pumpkin, chestnut and manchego sauce

Ingrediënten voor 5 personen:
Pompoenvulling
- 110 gr parelgort
- 1st. laurierblad
- 100 gr pompoen
- 30 gr ui
- 70 gr kastanje (voorgekookt verkrijgbaar)
- 5 gr knoflook
- ½ tl. gehakte tijm
- ½ tl. gehakte rozemarijn
- 1 tl. salie
- 1½ eetl. gehakte bladpeterselie
- peper en zout
- olie
- 10 st. canelon buisjes
Manchegosaus
- 125 gr geraspte jonge manchego
- 4,5 dl melk
- 80 gr bloem
- 60 gr boter
Spanjaarden zijn gek op canelon; gevulde deegpijpjes. Ze zijn vaak gevuld met vlees, gevogelte of spinazie. Wij vullen ze graag met pompoen, dit is ons recept van een Spaanse klassieker.
Spoel de parelgort in een zeef onder koud stromend water af. Zet de parelgort op laag tot matig vuur in een pan met 3 delen koud water, laurierblad en een theelepel zout en kook gaar. Giet af in een zeef en besprenkel met wat olie, meng en zet weg.
Snijd de pompoen in fijne kleine blokjes, hak de knoflook, snipper de ui en de kastanjes in kleine stukjes, hak de salie, tijm, rozemarijn en peterselie fijn, bewaar een halve eetlepel peterselie voor de garnering. Bak de ingrediënten in wat olie beetgaar, voeg de gehakte kruiden pas op het einde toe, en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Meng de pompoenmassa met de parelgort. Indien de parelgort aan elkaar plakt kun je dit gemakkelijk van elkaar los breken en e.v.t. besprenkelen met nog wat olie. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Kook de caneloni buisjes even kort voor in een pan ruim water met wat zout. Vul de buisjes met het parelgortmengsel en leg naast elkaar in een ovenschaal. Smelt de boter maar laat deze niet verkleuren, voeg de bloem toe en roer kort op laag vuur door tot de boter is opgenomen en het mengsel los komt van de pan. Voeg de melk toe, verwarm langzaam en los de bloem op onder voortdurend roeren, smelt vervolgens hierin de geraspte kaas tot een gladde, lichtgebonden saus. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Giet de saus over de buisjes met parelgort en zet de schaal ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C tot de bovenkant licht gekleurd is. Bestrooi voor het serveren met de gehakte peterselie.
Buen proveche!
ANCHOAS DE CANTABRIA Y ESCABECHE
salted anchovies from cantabria with an escabeche of white onion and carrot
ANCHOAS DE CANTABRIA Y ESCABECHE
salted anchovies from cantabria with an escabeche of white onion and carrot

Ingrediënten voor 6 personen:
- 12 ansjovisfilets
- 2 witte uien
- 2 winterwortelen
- 2 teentjes knoflook
- 6 el olijfolie
- 2,5 dl sherry azijn
- 2,5 dl witte wijn
- 2 takjes tijm
- 4 blaadjes laurier
- 2 el zwarte peperkorrels
- snuf zout
- extra vergin olijfolie
Naar onze mening komen de beste kwaliteit gezouten ansjovis uit Cantabrië. In dit gerecht vullen zout en zuur elkaar mooi aan. Lekker om bij een aperitief als sherry of vermouth te serveren. Deze variant kun je het beste in de ochtend maken of de dag ervoor, de smaken kunnen dan nog even goed doortrekken. In principe is escabeche een manier van conserveren en gebruik je het om het hoofdingrediënt te marineren en langer goed te houden. Echter hebben wij deze escabeche bedacht om bij ansjovis te geven omdat de smaken zo mooi bij elkaar komen. Kun je niet aan de Cantabrische ansjovis komen, neem dan ansjovis uit L’Escala aan de Costa Brava. Wanneer je in Spanje bent, doe je er goed aan om ansjovis mee naar huis te nemen. Het is een stuk voordeliger, er is veel keuze en het is verkrijgbaar in iedere supermarkt.
Snij de ui over de lengte doormidden en daarna in dunne halve ringen. Snij de wortel à la julienne, en de knoflook in dunne plakjes. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag, doe de olijfolie in de pan. Voeg de uien, wortel en knoflook toe en gaar dit op laag vuur zonder de producten de laten kleuren. Doe vervolgens de laurier, tijm, zwarte peper en een snuf zout erbij en bak nog even mee. Blus dan af met de witte wijn en sherry azijn. Laat het nog een minuut of acht op laag vuur inkoken. Zet het vuur uit, haal de escabeche eruit en zet weg in een schaal.
Haal de ansjovis op tijd uit de koeling zodat het op kamertemperatuur kan komen. Neem voor ieder persoon een bordje of leg alles in één grote schaal. Leg de ansjovis horizontaal neer en schep de escabeche in het midden over de ansjovisjes uit. Besprenkel met een goede kwaliteit extra vergin olijfolie. Serveer met wat knapperig landbrood.
Buen proveche!
CECINA DE LEON CON ACEITUNAS DE MANZANILLA, ACEITE DE OLIVA DE ARBEQUINAS Y PIMIENTA NEGRA
GEDROOGD , GEROOKT RUNDVLEES UIT LEON, MANZANILLA OLIJVEN, ARBEQUINA OLIJFOLIE EN ZWARTE PEPER
CECINA DE LEON CON ACEITUNAS DE MANZANILLA, ACEITE DE OLIVA DE ARBEQUINAS Y PIMIENTA NEGRA
GEDROOGD , GEROOKT RUNDVLEES UIT LEON, MANZANILLA OLIJVEN, ARBEQUINA OLIJFOLIE EN ZWARTE PEPER

Ingrediënten voor 6 personen bij een aperitief:
- 150 gram Cecina
- 3 handjes Manzanilla olijven, (smaak anchoa met pit)
- Arbequina olijfolie
- Zwarte peper
Dit mooie vleeswaar uit León heeft op zichzelf al een hele bijzondere smaak. Doordat het gedroogd en gerookt is, heeft het een heel aards karakter en kun je er tal van gerechten mee maken. We houden het nu simpel, lekker als tapa bij een aperitief. Kies er eens voor om er een rode Vermut bij te schenken. Wanneer je niet aan cecina kunt komen, neem dan een mooie biologische runderrookvlees van eigen bodem.
Ontpit de olijven door ze op je snijplank te leggen en te drukken. Haal de pit eruit en gooi weg. Scheur ze in wat kleinere stukjes
Leg de plakken Cecina op een mooie schaal, maal wat verse zwarte peper erover en bestrooi met de stukjes olijven. Besprenkel met de olijfolie en dien op met wat crackers of picos.
Buen proveche!
ENDIVIAS CON PATO AHUMADO,TAHINMAYONESA, PEPINO Y SESAME
chicory with smoked duck breast fillet, tahini mayonnaise, cucumber and sesame
ENDIVIAS CON PATO AHUMADO,TAHINMAYONESA, PEPINO Y SESAME
chicory with smoked duck breast fillet, tahini mayonnaise, cucumber and sesame

Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 gerookte eendenborstfilet (1 canard of 2 canette)
- 4 el mayonaise (zelfgemaakt of een mooie kwaliteit biomayonaise)
- 1 el tahin
- ½ komkommer
- 3 stronken witlof
- 2 el sesamzaad
- Peper en zout
Traditioneel vullen ze in Spanje de witlofblaadjes met ansjovis. Een complexe smaak van bitter en zout. Wij hebben gekozen voor een iets zachtere smaak van gerookte eend.
Gerookte eendenborstfilet hebben ze over het algemeen bij een goede poelier, dan kun je gelijk vragen of ze het mooi dun voor je snijden. Is het wel moeilijk om aan te komen, dan kun je ook de eendenborst zelf roken of voor gerookte vis zoals heilbot gaan.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Snij de komkommer in dunne repen met een dunschiller of met een kaasschaaf. Roer de tahin door de mayonaise. Wanneer het iets te dik is, kun je het met een beetje water verdunnen. Snij de onderkant van de witlof en haal de blaadjes los. Leg ze op een schaal. Smeer een beetje van de mayonaise in de blaadjes. Leg er een plak komkommer en twee plakjes eendenborst om en om in. Lepel nog een klein beetje van de tahinmayonaise over de eend en de komkommer. Strooi de sesam erover en wat versgemalen zwarte peper.
Buen proveche!
PUDDING VAN ROOM EN LICOR 43 MET SINAASAPPELGELEI
CREMA DE NATA Y LICOR 43 CON UNA GELATINA DE NARANJA
PUDDING VAN ROOM EN LICOR 43 MET SINAASAPPELGELEI
CREMA DE NATA Y LICOR 43 CON UNA GELATINA DE NARANJA

Voor de pudding
- 1 vanilla pod
- 90 ml Licor 43
- 75 g suiker
- 375 ml slagroom
- schil van 1 sinaasappel
- 6 g gelatineblaadjes (ca. 10 minuten in koud water geweekt)
- 50 ml melk
Voor de gelei
- 100 g suiker
- 4 sinaasappels (biologisch)
- 3 g gelatineblaadjes (ca. 10 minuten in koud water geweekt)
- 1 kaneelstokje (ca. 5 cm, opengebroken)
- 1 steranijs
- 2 kruidnagels
- 1 vanilla pod
- zesteur
Deze heerlijke romige pudding is een makkelijke afsluiter voor een diner. Experimenteer met de alcohol, je kunt bijv ook een PX-sherry of brandy gebruiken, of aardbeien of frambozen als topping gebruiken in plaats van de sinaasappelgelei als je iets sneller klaar wilt zijn.
Halveer voor de pudding het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng het vanillemerg met de Licor 43 en de suiker, zet apart.
Doe 225 ml van de room samen met de sinaasappelschil en het lege vanillestokje in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel een paar minuutjes doorkoken op laag vuur.
Knijp de gelatine uit, doe hem samen met de melk in een pan en verwarm tot de gelatine is opgelost. Zeef het roommengsel en voeg de melk met de gelatine er aan toe. Roer vervolgens het mengsel van Licor 43, suiker en vanille erdoorheen. Koel het mengsel in ijskoud water. Roer regelmatig, maar zorg dat het geheel niet gaat opstijven.
Klop ondertussen de resterende room tot yoghurtdikte en schep het door het lobbige vanille-roommengsel. Verdeel de substantie over 4 whisky- of martiniglazen. Zet het in de koelkast en laat het minimaal 6 uur koelen, maar liefst een hele nacht. Doe voor de sinaasappelgelei de suiker samen met 100 ml water in een pan. Trek met een zesteur dunne reepjes van de schil van 2 bloedsinaasappels. Voeg de zeste toe aan het suikerwater. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen.
Knijp de gelatine uit, voeg toe aan het suikerwater en los hem op. Voeg de kaneel, de steranijs en de kruidnagels eraan toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het lege stokje toe. Snijd vervolgens de sinaasappels uit hun vliezen en knijp het sap uit de vliezen. Voeg het sap toe aan het suikerwater met de specerijen. Roer goed door en zet het minimaal 6 uur tot een nacht in de koelkast. Schep de gelei op de pudding en serveer koel!
EGLEFINO Y PATATAS
Haddock from the oven, served on potatoes from the baking tray with manchego, aioli and tomato sauce.
EGLEFINO Y PATATAS
Schelvis uit de oven, geserveerd op aardappel van de bakplaat met manchego, aioli en tomatensaus

Voor 4 personen
- 650 g trostomaten (biologisch)
- zout, suiker, peper
- 200 g aardappels (vastkokend, in 12 plakken)
- 300 g schelvisfilet
- olijfolie extra vergine
- 2 eetlepels sjalot (gesnipperd)
- 2 eetlepels aioli (knoflookmayonaise)
- 4 eetlepels manchego (fijngeraspt)
- keukenmachine of blender
De combinatie van de zachte schelvis en het romige van de aioli met de manchego en het knapperige van brood of aardappel maakt dit een hele bijzondere tapa.
Bereid de tomatensaus en de aardappelen eventueel al een dag van tevoren. Halveer voor de tomatensaus de trostomaten en doe ze in een keukenmachine of blender met wat zout en peper en een snufje suiker. Strijk de puree door een zeef, zodat pitjes en velletjes achterblijven. Kook het tomatenpulp in een klein steelpannetje op laag vuur langzaam in tot een dikke saus.
Breng voor de aardappels een pan met water aan de kook. Blancheer de plakken aardappel en giet af als ze beetgaar zijn. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 160 ̊C. Snijd de vis in 4 stukjes van 75 gram. Besprenkel met een drupje olijfolie, zout, peper en de gesnipperde sjalot. Zet 10-12 minuten in de oven of tot de vis gaar is.
Bereid ondertussen de aardappelplakken. Gebruik hiervoor een grillpan of bakplaat. Rooster de plakken aan beide kanten tot ze licht knapperig zijn.
Verdeel de aardappelplakken dakpansgewijs over 4 bordjes. Smeer de plakken in met een 1⁄2 eetlepel aioli per bordje. Strooi de manchego erover en leg de vis erop. Maak af met een toefje tomatensaus. Serveer direct.
HABAS
Baked broad beans with shallot, serrano ham, mint and crème fraîche with lemon zest.
HABAS
Baked broad beans with shallot, serrano ham, mint and crème fraîche with lemon zest.

Voor 4 personen
- 700 g tuinbonen (ca. 3 kg hele peulen)
- 1 citroen
- olijfolie extra vergine
- 4 eetlepels sjalot (gesnipperd)
- 80 g serranoham (dungesneden)
- 4 eetlepels munt
- zout en peper
- 4 eetlepels crème fraîche
- zesteur
Het klassieke gerecht, tuinbonen met serranoham en munt, hebben we een beetje lichter gemaakt door de bonen dubbel te doppen, iets minder ham te gebruiken en het iets frisser te maken door crème fraîche en zeste van citroen toe te voegen.
Dubbeldop de tuinbonen door de peulen eerst te koken. Haal de tuinbonen vervolgens uit de peulen. Zet een nieuwe pan met water op het vuur, breng aan de kook en doe de gedopte tuinbonen erin. Breng opnieuw aan de kook, giet meteen af en spoel de bonen koud onder stromend water. Dop de bonen dubbel door het buitenste vlies er voorzichtig af te scheuren. Je houdt nu mooie felgroene dubbel gedopte tuinbonen over.
Gebruik 1⁄4 schil van de citroen. Snijd met een zesteur ragfijn dunne sliertjes van de schil.
Zet een pan met antiaanbaklaag op het vuur en doe een scheut olijfolie in de pan. Fruit de sjalot glazig. Voeg de serranoham toe en laat hem ca. 3 minuten meebakken. Voeg de tuinbonen en de munt toe. Bak het geheel tot de tuinbonen warm zijn en breng ondertussen op smaak met zout en peper.
Verdeel wanneer alles goed warm is de tuinbonen over vier bordjes. Voeg in het midden bovenop de tuinbonen op ieder bordje een lepel crème fraîche toe. Garneer met de citroenzeste.
TOSTADA DE LOMO DE CERDO
toasted bread with Ibérico pork fillet, green pepper and tetilla.
TOSTADA DE LOMO DE CERDO
Geroosterd brood met varkensfilet van het Ibéricovarken, groene peper en tetilla

Voor 4 personen
- 4 sifripepers (langwerpige, vrij pittige groene pepers, Turkse groenteboer, evt. vervangen door groene paprika)
- een scheut + een beetje olijfolie extra vergine
- zeezout
- 2 rijpe trostomaten
- 1 teentje knoflook
- zout en peper
- 4 plakken dungesneden varkensfilet (à 75 g, van het Ibéricovarken, vraag wanneer uw slager dit niet heeft naar biologische varkensfilet van een Nederlands varken)
- 4 sneetjes zuurdesembrood
- 4 plakken tetilla (gerookte kaas van de koe, evt. vervangen door een andere gerookte kaas zoals gerookte provolone of scamorza) – elektrische bakplaat of grillpan
Als we in Spanje zijn verlangen we altijd naar een bocadillo de lomo y pimiento! Het sappige geroosterde vlees, brood ingesmeerd met tomaat en de paprika zorgen voor de typisch Spaanse smaak waar wij zo van houden. Dit is onze versie!
Verwarm een bakplaat op 200 ̊C of gebruik een grillpan. Besprenkel de pepers met wat olijfolie en bestrooi met wat zeezout. Bak de pepers op de plaat in ca. 20 minuten gaar. Draai ze iedere paar minuten.
Halveer de tomaten en rasp ze grof met de vruchtvleeskant naar binnen zodat het velletje overblijft. Pel de knoflook en kneus hem. Duw de knoflook met wat zout op een snijplank tot pasta. Voeg de knoflook-pasta met een scheut olijfolie toe aan de tomatenpulp. Roer goed door en laat de smaken in elkaar trekken.
Bestrooi wanneer de pepers bijna klaar zijn het vlees heel licht met wat zout en peper en wrijf in met een druppel olijfolie. Leg het brood eerst op de bakplaat, dit heeft iets langer nodig dan het vlees. Zodra het brood omgedraaid kan worden kan het vlees erbij. Bak het vlees 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte. Draai het vlees om wanneer een kant klaar is en leg er een plak kaas bovenop. Laat de kaas smelten.
Leg de sneetjes brood op een schaal en verdeel de tomaat over de sneetjes brood. Leg het vlees met de gesmolten kaas erop. Maak af met de groene pepers. Serveer direct.
SALMOREJO
Tomaten- broodsoep
SALMOREJO
Tomaten- broodsoep

Voor 4 personen
- 1 kg rijpe zoete trostomaten, grof gehakt
- 1 teentje knoflook
- 250 gr zuurdesembrood van twee tot drie dagen oud
- 1 dl fruitige extra virgen olijfolie
- 2 dl ijskoud water
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 3 hardgekookte eieren, gebruik alleen het eiwit
- 80 gr dungesneden Serrano ham
- zout en peper
Pureer de tomaten met de knoflook in een foodprocessor in twee minuten zo glad mogelijk. Doe de massa over in een zeef, en duw met een garde de tomaten erdoorheen zodat je alleen nog velletjes overhoud. Gooi de restanten weg.
Breek het brood en doe het in een pan. Besprenkel dit met de olijfolie, rode wijnazijn, een flinke snuf zout en vier slagen peper. Laat het 10 minuten intrekken. Voeg de tomaten toe aan het brood en kneed met de handen alles door elkaar.
Doe alles vervolgens weer in de foodprocessor en voeg geleidelijk het water toe tot het een fluweelzachte zalmroze soep is. Serveer de soep in een whiskyglas en strooi de dungesneden Serrano ham en het hardgekookte eiwit erover.
Éxito! (Oftewel succes!)
PINCHO DE PULPO
Spiesje van octopus

Voor 8 personen
- 2 middelgrote octopussen (Koop ingevroren octopus of verse octopus die je eerst invriest voor gebruik)
- 1 gedroogde rode peper
- 1 kurk
- 2 laurierblaadjes
- 2 tenen knoflook
- 3 middelgrote vastkokende aardappelen met schil
- zeezout schilfers (Maldon)
- olijfolie extra virgen
- Spaans mild paprikapoeder (om te bestrooien)
- 16 spiesjes
Breng een grote pan water met het laurierblad en de kurk aan de kook. Zet een koekenpan op het vuur en voeg de rode peper, de knoflook en een flinke scheut olijfolie toe. Bak hierin de octopussen. Wanneer ze paars kleuren, haal je ze uit de pan en kunnen ze in de pan met kokend water. Laat de octopus in ongeveer 45 minuten op laag vuur mals stoven en vervolgens afkoelen in het kookvocht.
Snijd de aardappelen in plakken van een halve centimeter. Breng een pan water met een snuf zout aan de kook en blancheer de aardappelen. Giet af en laat ze afkoelen.
Als de octopus is afgekoeld, kun je beginnen met het maken van de spiesjes. Snijd de tentakels in kleine stukjes en rijg deze aan de spiesjes. Zet een grilpan en een pan met antiaanbaklaag op het vuur en vet ze beide licht in met olijfolie. Doe de spiesjes in de grilpan en de plakken aardappel in de andere pan. Rooster de spiesjes en aardappel aan beide kanten tot ze warm en licht knapperig zijn.
Leg de plakken aardappel op een grote platte schaal met de spiesjes erboven op. Strooi wat zeezout en paprikapoeder over het geheel, besprenkel met olijfolie en serveer direct!
TORRIJAS
Rozijnentorrijsas met honing- walnotensaus
TORRIJAS
Rozijnentorrijsas met honing- walnotensaus

Voor 4 personen
- 4 dikke sneden rozijnenbrood van een dag oud
- 2 eieren
- 1.25 dl slagroom
- 2 theelepels kristalsuiker
- ½ theelepel natuurlijk vanille-extract
- olie met een milde smaak om in te bakken
- 20 gr boter
- 160 g honing
- 1 eetlepel manzanilla
- 35 g walnoten, geroosterd en grof gehakt
Snijdt de sneden rozijnenbrood in repen van 3 cm dik. Klop de eieren, de room, de suiker en het vanille-extract in een nietmetalen kom door elkaar. Leg de repen rozijnenbrood in het eimengsel en keer ze om, zodat ze zich volledig kunnen volzuigen. Laat ze 10 minuten liggen.
Giet een laagje olie van 5 mm in een grote koekenpan, doe de boter erbij en zet de pan op matig tot hoog vuur. Haal de repen brood in twee porties uit het eimengsel, laat ze uitlekken en bak ze 2 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Meng in een kleine pan de honing, sherry en walnoten. Zet het mengsel op een laag pitje tot de honing gesmolten is. Verdeel de repen brood over vier borden en schep er een lepel van de honing-walnotensaus over. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs.
ESPINACAS CON GARBANZOS
Spinazie met kikkererwten

Voor 6 tapas
- 1kg verse spinazie, gewassen
- ½ dl water
- 300 gr gare kikkererwten,uitgelekt en grof gestampt
- 1 theelepel komijn, gemalen
- zout en peper naar smaak
- 3 tenen knoflook
- 1 snee brood, in olie goudbruin gebakken
- 1 theelepel rode-wijnazijn
- 2 eetlepels water
- 1 ½ theelepel mild paprikapoeder
- 60 draadjes saffraan
Doe de schoongewassen spinazie in de pan en laat het in ongeveer vier minuten in hoeveelheid verkleinen tot het gaar is. Laat de blaadjes afkoelen, knijp er het vocht uit en hak ze grof. Doe de saffraan draadjes met het water in een bakje en laat het weken.
Bak de spinazie een minuutje in olie op hoog vuur. Roer er kikkererwten, komijn, zout en peper door. Pureer de knoflook en het brood in een blender. Roer het goed door de spinazie.
Voeg azijn, saffraan en paprikapoeder toe. Voeg ook nog wat water toe om het iets vloeibaarder te krijgen. De gewenste dikte is puur een smaakbeleving dus test zelf welke dikte je het lekkerste vindt
Serveer het gerecht op individuele bordjes. Geroosterd desem brood ingesmeerd met wat olijfolie en knoflook is hier heel lekker bij…
SERRANITOS
toasted bread with pork fillet, green pepper and serrano ham
SERRANITOS
Geroosterd brood met varkensfilet, groene peper en serranoham

Voor 4/8 personen
- 8 lapjes varkensfilet (liefst biologisch) van 40 gr per stuk
- 1 teentje knoflook (tot pulp gewreven met zout)
- ½ theelepel zoet gerookt Spaans paprikapoeder
- 10 eetlepels olijfolie
- 2 groene milde Spaanse pepers
- 8 schuin gesneden plakken zuurdesembrood
- 70 gr dunne plakjes ‘Jamón Serrano’
- zeezout en zwarte peper
Marineer de varkenslapjes door ze rondom in te smeren met de knoflook, paprikapoeder en de vers gemalen peper. Laat ze een half uurtje staan. Doe de helft van de olijfolie in een koekenpan op een halfhoge vlam. Als de olie heet is de pepers toevoegen en aan beide kanten bakken tot ze zacht zijn. Haal de pepers uit de pan, breng op smaak met zout en leg ze apart.
Vlak voordat u gaat eten de sneetjes brood licht roosteren. Doe de andere helft van de olie in de pan en zet deze op een matig vuur. Als de olie begint te dampen de varkenslapjes erin doen en aan beide kanten een minuutje snel aanbraden. Nog eens een minuutje braden zodat ze goed gaar, maar nog wel sappig van binnen zijn. Draai het vuur uit en breng het vlees op smaak met flink wat peper en zout. Leg eerst het vlees op het brood, daarna de pepers en dan de Jamón. Maal er snel wat zwarte peper overheen en eet ze vooral warm op…
LOMO DE CERDO, SALSA DE PUERROS, ALBARICOQUE Y NATA
pork fillet with sauce of leek, dried apricot and cream
LOMO DE CERDO, SALSA DE PUERROS, ALBARICOQUE Y NATA
pork fillet with sauce of leek, dried apricot and cream

Voor 4 personen
- 500 gr varkensfilet (4 plakken van 125 gr)
- 1 eetlepel geroosterd komijnzaad
- 1 eetlepel geroosterd venkelzaad
- 1 teen knoflook
- 1 prei
- 4 gedroogde abrikozen
- 2 dl room
- Peper en zout
- Olijfolie extra vergin
Varkensvlees is blijft een heel populair stukje vlees in Spanje. Van worsten en hammen tot aan het verse vlees van het witte of beroemde zwarte Ibérico varken, wordt werkelijk alles verwerkt tot aan de maag en ballen toe. Voor dit gerecht kun je kiezen voor een mooi biologisch Nederlands ras of wanneer je het kan krijgen, vlees van het Ibérisch varken. Zoet gaat altijd goed bij varkensvlees, vandaar de keuze voor abrikozen. Wanneer je het als hoofdgerecht wilt serveren doe het recept dan keer anderhalf. Serveer hierbij wat geroosterde aardappel en wellicht een groene salade met geitenkaas en peer. Succes!
Pak een vijzel en maak een pasta van de knoflook, komijn- en venkelzaad, drie eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout en zwart gemalen peper. Wrijf de plakken varkensfilet aan beide zijden in, zet het vlees weg en laat het rusten en op kamertemperatuur komen. Maak ondertussen de saus. Snij het grootste groene gedeelte van de prei af en gooi weg. Snij de rest van de prei in dunne ringen. Snij de abrikozen in kleine stukjes. Pak een pan met dikke bodem, voeg een scheut olijfolie toe en laat warm worden. Voeg de prei en abrikozen toe met een snufje zout en stoof het geheel langzaam totdat de prei zacht en gaar is. Doe dit op laag vuur zodat de prei niet gaat bakken. Voeg de room toe en laat het geheel langzaam inkoken tot een saus. Bak ondertussen het vlees in een pan met antiaanbaklaag mooi bruin aan beide kanten. Serveer direct!
PIÑA CON MIEL DE CAÑA Y ZESTE DE LIMA
pineapple with cane sugar honey and lime zero
PIÑA CON MIEL DE CAÑA Y ZESTE DE LIMA
pineapple with cane sugar honey and lime zero

Voor 4 personen:
- 1 ananas
- zeste van 1 limoen
- 1 potje rietsuikerhoning
Dit super simpele dessert is perfect wanneer je fris en niet al te zwaar wilt afsluiten of wanneer je gewoon snel klaar wilt zijn. We hebben dit gegeten in Barcelona bij Lolita Taperia. De gerechten bij deze bar zijn over het algemeen klassiek, simpel maar met ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit.
Snijd de ananas in zijn geheel in vieren, leg ieder part op z’n zijkant en snij vervolgens het hart eruit. Leg nu ieder part zo voor je, dat je gemakkelijk de ananas kunt insnijden tot de schil. Vervolgens snij je de onderkant los van boven naar onder, dit gaat het gemakkelijkst met een fileermes. Nu de plakjes los zijn kun je ze om en om naar de zijkant duwen, zoals je op de voorkant van de kaart ziet. Sprenkel de rietsuikerhoning over de ananas en eindig met de zeste van limoen.
De uit Andalusië afkomstige Miel de Caña ofwel suikerriethoning is lastig te vinden in de winkel maar je kunt het wel bestellen bij www.spaansewinkel.nl Als je dit teveel gedoe vindt kun je het ook vervangen door ouderwetse Nederlandse schenkstroop!
VERDURAS ASADAS
grilled seasonal vegetables with a dressing of yogurt and tahin
VERDURAS ASADAS
grilled seasonal vegetables with a dressing of yogurt and tahin

Voor 4 tot 6 personen
- 1 bos lente ui
- 2 grote rode bieten
- ½ bos bospeen
- 2 grote venkelknollen
- 2 rode paprika’s
- 1 courgette
- 3 eetlepels verse tijm
- 2 tenen knoflook
- ½ dl extra vergin olijfolie
- Peper en zout
Dressing
- 2 eetlepels tahin
- ½ kleine teen knoflook
- 8 eetlepels Turkse yoghurt
- 4 eetlepels water
- 2 eetlepels citroensap
- Scheut extra vergin olijfolie
- Vers gemalen peper en zout naar smaak.
In Spanje zijn ze gek op geroosterde groenten en daar variëren we bij Destino eindeloos mee zowel op de warme als de koude dagen. Probeer een verscheidenheid van smaken bij elkaar te krijgen van zoet, bitter, nootachtig en pittig. Ook kun je verschillende sauzen of dressings proberen zoals romescosaus, kruiden-aioli of een dressing van ras al hanout.
Zet de oven op 250 graden. Pak de rode bieten en rode paprika’s in met aluminiumfolie en rooster ze gaar. Maak ondertussen de andere groenten klaar om te roosteren. Schraap de penen schoon, verdeel de venkel in meerdere gelijke stukken, haal de buitenste laag van de lente uitjes af en snijdt de courgette in dikke plakken. Doe dan de olijfolie, knoflook, tijm, een flinke snuf zout en versgemalen peper in een vijzel. Vijzel het geheel tot je een soort van dikke drap hebt. Ondertussen schik je de andere groenten in een ovenschaal en bedruip je de groenten met de kruidenolie. Het beste kun je hiervoor een kwast gebruiken. Zet de schaal in de oven en check ondertussen de andere groenten. Als deze gaar zijn haal je ze eruit. Haal het aluminiumfolie eraf en laat ze even afkoelen alvorens je de velletjes van zowel de bieten als de paprika’s eraf haalt. Snijdt ze in plakken, bedruip ze ook met kruidenolie en voeg dan toe aan de andere groenten. De andere groenten zullen ongeveer vijftien à twintig minuten nodig hebben om te garen. De dressing maak je door alle ingrediënten bij elkaar te doen in een keukenmachine en een minuutje op de snelste stand te laten draaien. Als alle groenten klaar zijn schik je het op aparte borden of een grote schaal en schep je de yoghurt dressing eroverheen. Lekker met geroosterd brood als lunch of met een stukje gegrilde vis of kip als diner.
Buen proveche!
SOPA DE CHORIZO, GARBANZOS Y PIMIENTOS
soup of chorizo, chickpeas and peppers
SOPA DE CHORIZO, GARBANZOS Y PIMIENTOS
Soep van chorizo, kikkererwten en paprika

Voor 4 personen
- 1,5 liter kippenbouillon
- 1 ui, 3 tenen knoflook
- takje tijm en takje rozemarijn
- 2 groene, en 2 rode paprika’s
- 200 gram gekookte kikkererwten
- 300 gr bakchorizo in grove blokjes gesneden
- extra vergin olijfolie
- 1 hand bladpeterselie
- peper en zout
- 1⁄2 theelepel gerookt zoet paprikapoeder
Snijd de ui in halve ringen, de knoflook in plakjes en de paprika’s in dunne reepjes. Rits de blaadje van de takjes tijm en rozemarijn en hak het fijn. Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en voeg de kruiden, gesneden groenten en het paprikapoeder toe. Laat het een minuut of 8 stoven en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de bouillon toe.
Bak in een aparte pan de blokjes chorizo, niet te lang. Doe ze daarna in een zeef en laat het vet goed uitlekken. Doe de blokjes vervolgens samen met de gekookte kikkererwten bij de soep. Laat de soep nog even doorkoken totdat de groenten gaar zijn en voeg peper, zout en de gehakte peterselie naar smaak toe.
Lekker als voorgerecht of als maaltijdsoep met ernaast stukken geroosterd brood en een bord met Ibéricoham en Manchego met kweeperenjam!
ENSALADA DE REMOLACHA, MANZANA, QUESO DE CABRA Y MENTA
salad of red and yellow beet, apple, goat cheese and mint
ENSALADA DE REMOLACHA, MANZANA, QUESO DE CABRA Y MENTA
salad of red and yellow beet, apple, goat cheese and mint

Voor 4 personen
- 2 rode bieten
- 2 gele bieten
- 2 granny Smith appelen
- 200 gr zachte geitenkaas
- 2 takje munt
- 1 krop frisee
Dressing:
- 100 gr geroosterde amandelen
- 1 eetlepel Amontillado sherry
- 2 eetl sherry azijn
- 1 mespunt Dijon mosterd
- ½ teentje knoflook
- 12 eetl Olijfolie
- peper en zout
Bij Destino maken we graag het hele door allerlei salades. Het is één van de leukste dingen om te maken omdat je zoveel kan doen met kleur, textuur en seizoen en je er gewoonweg veel creativiteit in kwijt kan. Deze salade is een regelrechte smaaksensatie… De rode biet lekker zoetig, de gele biet met een klein bitterje, het zuurtje van de appel, het knapperige van de frisee, de romige kaas en frisheid van de munt. De salade wordt compleet door de heerlijke rijke dressing van amandelen en sherry. Drink bij deze salade een mooie Albariño uit Rias Baixas. Lekker!
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de bieten in aluminiumfolie in en rooster ze tot ze gaar zijn. Maak ondertussen de dressing. Doe de amandelen in een kleine keukenmachine en maal ze fijn, voeg vervolgens de sherry, sherry azijn, mosterd, knoflook en olijfolie toe. Maal verder tot een homogene massa en breng op smaak met peper en zout. Vouw de krop frisee open zodat het mooie wit-gele hart tevoorschijn komt. Snij de kern eruit en gooi die weg. Snij aan de bovenkant al het groen eraf. Je kunt dit groen gebruiken voor een stamppotje. De fijne kleine wit-gele takjes is wat we willen voor deze salade, dus pluk het uit elkaar en was goed. Als de bieten gaar en afgekoeld zijn, kun je voorzichtig het velletje eraf halen en ze vervolgens in plakken snijden. Snij ook de appel, eerst in partjes, klokhuis eruit en dan dunne plakjes. Pluk de blaadjes munt, leg ze op elkaar en snij er mooi dunne reepjes van. Kies een mooie grote platte schaal. Begin met de takjes frisee, leg dan de rode en gele biet dakpansgewijs op de frisee, steek vervolgens de partjes appel ertussen. Verkruimel de geitenkaas over het geheel en eindig met de munt. Maal er nog wat verse zwarte peper over, en verdeel als laatste de dressing losjes over de salade! Buen proveche!
TIPS IN SPAIN
Bar Cañete
Unio, 17, Barcelona
Sfeer: eclectisch, hip… Een zaak waar je nog een keer terug wilt in dezelfde trip. Eten aan de bar of in de salon. Onze voorkeur heeft de bar, want dan zit je aan de open keuken. Zie het als een moderne Cal Pep.
Moet je proeven: gebakken zwezerik, gamba’s en artisjokken met saus van Px-sherry en de baby St jacobsschelpen met gebakken Ibéricoham en chiliolie. De heerlijke ceviche van zeebaars en de gebakken zeekommers staan ook nog in het geheugen gegrift.
Beste moment van de dag: lunch en diner
Website: www.barcanete.com
La Pepita
Carrer de Còrsega, 343, Barcelona
Sfeer:een fijne warme sfeer, je voelt de passie van het stel die deze zaak runt.
Moet je proeven: alles wat we gegeten hebben was heerlijk! Een paar favorieten; gezouten ansjovis met dulce de leche, de artisjokken met witte bonencrème, hazelnoten, kweepeerjam en pancetta en ook de verse zalm met appel, dille, venkel en miso was een hele fijne combinatie.
Beste moment van de dag: lunch en diner
Website: www.lapepitabcn.com
Cal Pep
Plaça Olles, 8, Barcelona
Sfeer: een instituut in Barcelona. Je eet aan de lange bar waarachter de koks en de bediening samenwerken. Ga vroeg want je kunt er niet reserveren.
Moet je proeven: wij hebben hier de allerlekkerste tortilla ooit gegeten, maar ook de venusschelpen met jamón of butifarra met witte bonen en stroop waren heel speciaal.
Beste moment van de dag: lunch.
Website: www.calpep.com
Ciutat Comtal
Rambla de Catalunya, 18, Barcelona
Sfeer: een instituut in Barcelona, waar zowel locals als toeristen hun weg naartoe weten te vinden. De lange bar, waar je ook aan kunt eten heeft alle salades, vis en montaditos uitgestald. Er is een ruime keuze aan dagspecials en ook de enorme kaart waar alle klassiekers op staan..
Moet je proeven: de stukjes belegd brood met ossenhaas en pimientos de padron, de gebakken paddenstoelen met groene asperges, ibéricoham en inktvis of de gefrituurde ansjovis.. Ook hele fijne desserts.
Beste moment van de dag: lunch of gewoon even snel tussendoor voor een opkikkertje.
Bistro Bohemic
Carrer de manso, 42, Barcelona
Sfeer: Bij Bohemic is de sfeer ontspannen en draait het duidelijk om het eten. Geen fancy inrichting maar een simpele huiskamer bistro opzet. Heel fijn, geen opsmuk en betaalbaar!
Moet je proeven: de hele kaart, maar met name vonden wij de paté, patatas bravas met wel een hele bijzondere saus erop en de canelons met kip kerrie bizar lekker. Met vier personen kun je de hele kaart eten, deze wisselt dagelijks.
Beste moment van de dag: diner
Website: www.bohemicbistro.com
W – hotel
Plaça de la Rosa dels Vents, 1, Barcelona
Sfeer: in één woord adembenemend. Aan de haven, op de 26ste verdieping met een spectaculair uitzicht over heel Barcelona aan de ene kant en de zee aan de andere kant. (En heren, vergeet niet naar het toilet te gaan.Buena Vista!)
Moet je proeven: de cocktails.
Beste moment van de dag: borreltijd.
Website: www.w-barcelona.com
Bar Mut
Pau Claris, 197, Barcelona
Sfeer: Ontspannen maar toch ook wel wat hip en een soort intiem huiskamer gevoel. Kleine zaak met traditionele inrichting en mooie bar. Lekker eten en fijne sfeer..Wel wat aan de dure kant, maar de bijzondere gerechten maken dit zeker goed.
Moet je proeven: langzaam gegaard speenvarken met witte bonen uit Santa Pau en St jacobsschelpen met sofrito..
Beste moment van de dag: diner, wel reserveren en kies de late shift.
Website: www.barmut.com
Senor Parellada
C/ Argenteria, 35, Barcelona
Sfeer: een fijne plek in dezelfde straat als Taller de tapas. Ga hierheen als je meer zin hebt om uitgebreid te tafelen. Veel grappige elementen zijn verborgen in deze zaak die al sinds jaar en dag populair is bij de Catalanen. Het bovengelegen hotel Banys Oriental is bovendien een goed slaapadres.
Moet je proeven: de slakken en gefrituurde groenten waren zijn favoriet!
Beste moment van de dag: diner.
Website: www.senyorparellada.com
Santa Caterina Cuines
Av. Francesc Cambo, 16, Barcelona
Sfeer: een adembenemend interieur: die enorme wand vol kruiden! Je kunt eten aan tafel, maar ook aan de bar waar de koks werken. Vergeet niet een kijkje te nemen in de overdekte markt ernaast. Misschien handig om op je laatste dag te doen zodat er wat mee naar huis genomen kan worden.
Moet je proeven: deze fusion zaak biedt een scala van fijne gerechten zoals groenten met gesmolten Queso del Casar, inktvissalade, maar ook dimsum of een entrecôte met friet.
Beste moment van de dag: lunch.
Website: www.cuinessantacaterina.com
Maka Maka
Passeig de Joan de Borbo, 76, Barcelona
Sfeer: Ontspannen in de zon met een burger, friet en een biertje of een cocktail…Vlakbij het strand in Barceloneta en tot heul laat open, voor als je na de wedstrijd nog een lekkere snack wilt.
Moet je proeven: wij namen de Maradonna burger ( met gegrilde aubergine en buffelmozzarella) en friet met wasabi mayo… Yummm
Beste moment van de dag: lunch, diner, of laat..
Website: www.facebook.com/MakamakaBcn
La Plassohla Gastrobar
Via Laietana, 49, Barcelona
Sfeer: In de middag lekker druk met een gemêleerd publiek, en vooral erg lekker eten. Wil je een totaal pakket? Je kunt er slapen, en ook nog een avondje uitwijken naar het Michelin ster restaurant Sauc. Perfecte ligging..
Moet je proeven: steak tartare met mosterdijs, ensaladilla rusa met paling, kip met langoustines, gepocheerd ei met chorizo en gebakken aardappel, costillas en ga zo maar door.
Beste moment van de dag: lunch maar ook leuk voor ontbijt.
Website: www.ohlabarcelona.com/gastronom-a-a/la-plas…
Picnic
Comerc, 1, Barcelona
Sfeer: Ontspannen plekje in Born. Lekker terras maar ook binnen een fijne, gezellige opstelling..Even genoeg van Spaans, dan kun je hier je hart ophalen. Een mix tussen Amerikaans, mexicaans en de wereld.
Moet je proeven: kroketjes van quinoa, de gegrilde haloumi met spinazie, pompoen en pompoenpitten en de nacho chips met langzaam gegaard varkensvlees in een geweldige saus met guacamole, zure room, gepocheerd ei en koriander…. Lekker!!
Beste moment van de dag: zowel brunch, lunch als diner
Website: www.picnic-restaurant.com
Flax and Kale
Carrer dels Tallers, 74, 08001 Barcelona,
Sfeer: Een grote lichte zaak waar voornamelijk vegetarisch gekookt wordt op een aantal visgerechten na. De grote slowjuicer staat midden in de zaak en produceert de hele dag door. Deze nieuwe zaak van Teresa Carles staat voor gezond eten, duurzaam en biologisch. Een fantastische plek als je genoeg hebt van alle tapas, van gezond eten houdt of als je een kater hebt weg te werken.
Moet je proeven: de vegan taco’s, de tonijnburger, avocado en toast, of één van de andere lekkere ontbijtjes Sla je sapje of smoothie niet over!
Beste moment van de dag: ontbijt, lunch en diner.
website: www.teresacarles.com/fk/
Teresa Carles
Carrer de Jovellanos, 2, Barcelona
Sfeer: Een vegetarisch restaurant in Barcelona met een originele menukaart. Teresa is de voorloper van vegetarisch en veganistisch eten, sinds 1979 toen zij nog niet in Barcelona gevestigd waren.. Fijn interieur en een erg goede prijsstelling voor het verse eten dat ze maken. Ook wanneer je vegan bent kun je hier goed uit de voeten. Wij vinden het een goede afwisseling om een wat lichtere maaltijd te nuttigen en tegelijkertijd ook gezond en vernieuwend.
Moet je proeven: Teresa’s mezze platter, de ceviche van verse kokos en de zwarte rijst met paddenstoelen, artisjokken en zeewier. Probeer ook een dessert en lekker sapje…
Beste moment van de dag: Lunch en diner.
Website: www.teresacarles.com
Elsa y fred
Carrer del Rec Comtal, 11, Barcelona
Sfeer: een lief tentje aan de rand van de wijk El Born. Het voelt qua interieur een beetje als Parijs aan. Deze gastrobar met heerlijke huiselijk sfeer is van de Argentijnse zussen Camilla en Sofia Matarazzo. Ze voeren een tapaskaart met kleine gerechtjes en coca’s en er is ook altijd een menu del dia voor een fijne prijs.
Moet je proeven: soft shell crab met guacamole, tomaat gevuld met brandade van kabeljauw, gegrilde calamares met groenten en yuzu vinaigrette, pastramisandwich met rucola en mosterdsaus.
Beste moment van de dag: lunch en diner
Website: www.elsayfred.es
Bodega 1900
Carrer dels Tallers, 74, 08001 Barcelona,
Sfeer: deze vermuteria biedt de beste begeleiders voor bij een glas vermout. Ook deze zaak is door Albert Adría neergezet en tot in de perfectie uitgevoerd. Ook hier een ongedwongen sfeer, en draait het duidelijk om puur eten en de vermout.
Moet je proeven: spiesjes met guindilla-peper, ansjovis en olijf, de tostadas met krabsalade en romescosaus, broodjes met calamares fritos en hotsauce, chips van zeewier, ventresca van tonijn… en zo kunnen we nog wel even doorgaan!
Beste moment van de dag: lunch of diner.
Website: www.bodega1900.com
El Niño Viejo
Avinguda de Mistral, 54, 08015 Barcelona
Sfeer: El Niño Viejo is een Mexicaanse taqueria van Albert Adría. Er heerst een ongedwongen relaxte sfeer waar het echt om het eten en de drankkaart gaat. Grote keuze in mescal (alc. drank van agave), tequila en bijbehorende cocktails. Het interieur is simpel, het licht staat wat fel, maar zo zie je goed wat je eet 🙂
Moet je proeven: de tomatensalade met gerookte sardine, de taco’s met zeebaars, komkommer en bijbehorende sausjes (à la minute gemaakte taco’s; wow!), Pluma de Ibérico en de perfecte guacamole.
Beste moment van de dag: diner.
Website: www.ninoviejo.es.
Can Cisa - Bar brutal
Carrer de la Princesa, 14, Barcelona
Sfeer: Deze vrij nieuwe spot hebben we bij toeval ontdekt door advies van onze Spaanse oud collega Aina, toen we onlangs in Barcelona waren voor de wedstrijd Barca – Paris St. Germain. Een combinatie van een wijnwinkel en wijnbar met eraan vast een restaurant. De wijnen zijn prachtig, veelal vins naturals. Eten kan ook in de wijnbar, iets minder intiem als het restaurant maar juist meer Spaanse stijl, lekker rommelig!
Moet je proeven: de kokkels met zeewier, de knolselderijpuree met gebakken paddestoelen en gepocheerd ei, gegrilde pulpo
Beste moment van de dag: diner
Website: www.cancisa.cat
El Nacional
Passeig de Gracia, 24, Barcelona
Sfeer: uit deze prachtig omgebouwde oude garage is weer een mooie foodhal herrezen. Je kunt er vanaf de lunch terecht voor tapas, schaal- en schelpdieren, steak uit de houtskoolgrill of gewoon voor een lekker glas whisky of vermuth.
Moet je proeven: wij vinden de barretjes in het midden het leukst. De oesterbar met een lekker glas cava of een mooie vermuth met wat ansjovis uit Cantabrië, een gilda ( spiesje van olijven, piquillo en ansjovis) en ensaladilla rusa.
Beste moment van de dag: vanaf de lunch de gehele dag leuk om binnen te lopen.
Website: www.elnacionalbcn.com
Lateral Barcelona
Carrer del Consell de Cent, 329, 08007 Barcelona
Sfeer: Lateral was bij ons al favoriet in Madrid, waar ze meerdere locaties hebben. De perfecte zaak om binnen te lopen voor wat tapas. Uitgebreide kaart, niet duur, en een prima kwaliteit. Het interieur is typisch klassiek modern Spaans…creatief maar met behoudt van de historische elemeneten binnen het gebouw.
Moet je proeven: ravioli van eend, artisjokken met jamon, morcilla de burgos, ceviche en de tempura van groenten met aioli.
Beste moment van de dag: de gehele dag leuk om langs te gaan.
Website: www.lateral.com
El vaso de oro
Carrer de Balboa, 6, 08003 Barcelona,
Sfeer: een Catalaans instituut in de volkse wijk Barceloneta. Het klopt hier helemaal… De wat oudere kelners, de snelheid, de temeparatuur van het bier, traditioneler wordt het niet. Verwacht hier geen vernieuwende dingen en hou het simpel.
Moet je proeven: gezouten ansjovis, verschillende pintxos, langoustines van de plancha, kroketjes, gilda’s…. Met een biertje, fijn!
Beste moment van de dag: lunch
Website: www.vasodeoro.com
Llamber
Carrer de la Fusina, 5, 08003 Barcelona,
Sfeer: Moderne zaak met dito keuken in de gezellige wijk El Born. Het soort zaak voor een date night! Mooi gepresenteerde gerechten, fijne wijnkaart maar sla het aperitief met een cocktail niet over want die zijn ook erg lekker.
Moet je proeven: een bordje met mooie selectie vleeswaren, een seizoensgebonden rijst gerecht, gestoofde octopus met aioli schuim, en de geroosterde groenten met romescosaus.
Beste moment van de dag: diner
Website: www.llamberbarcelona.com
Disfrutar
08036, Carrer de Villarroel, 163, 08036 Barcelona, Spanje
Sfeer: deze mannen komen uit de koker van El Bulli en na hun eerste restaurant Compartir zijn ze Disfrutar in 2014 gestart. Je komt hier voor een tasting menu… dan wel een “classico”, een menu geselecteerd met hun eigen klassiekers of een “festival” met creaties van die dag! De zaak is is qua interieur zoals je dat vooral in Spanje ziet, modern en beetje gek.
Moet je proeven: eigenlijk teveel om te beschrijven. Het niveau is hoog en het tempo gaat snel. Laat het gewoon over je heen komen!
Beste moment van de dag: lunch & diner
Website: www.ca.disfrutarbarcelona.com
Street XO
Calle Serrano, 52 | Corte Ingles de Serrano, Madrid
Sfeer: deze fusion tapaszaak, geopend door Dabiz Munoz, tevens chef-eigenaar van het buitengewone restaurant Diver XO, ligt op de bovenste verdieping van het warenhuis El corte Ingles. Ze voeren hier een keuken op basis van miniatuurgerechten, met Spaanse, Chinese en Japanse invloeden en je eet aan de bar.
Moet je proeven: de Koreaanse lasagna, Thaise salade met tonijn in escabeche en scheermessen met olijfolie, ponzu en kokosmelk.. Maar eigenlijk de gehele kaart..
Beste moment van de dag: lunch en diner. Wees op tijd!!
Website: www.streetxo.com
Mercado San Miguel
Plaza de San Miguel, Madrid
Sfeer: een oude markthal waar nieuw leven in is geblazen! En hoe… Dit is niet echt een markt om je boodschappen te halen maar meer een plek om bij één van de velen kramen een hapje of drankje te halen en in het midden aan een statafel of aan het barretje van de kraam op te peuzelen met iets te drinken. Je vindt hier kramen met ham, kroketjes, empanada’s, kaas, sushi, paella, fruit en smoothies, oesters, vis, cava, wijn, gebak en chocolade. Het meeste is bedoeld om gelijk te eten, maar je kan uiteraard ook meenemen.
Moet je proeven: wij zijn fan van de kraam die achter de sushikraam ligt ( korte zijde in het midden, hiernaast zit een kraam met oesters aan de ene kant en een kraam met fruit en nog een kraam waar ze pintxos met bacalao en ansjovis verkopen, aan de andere kant) Ze hebben hier een heerlijke klassieke keuken, denk aan empanada met bonito, tortilla, ensalada de pulpo, ensaladilla rusa, gamba’s van de bakplaat, gefrituurde visjes, en de niet te versmaden pintxos met gemarineerde ansjovis en krabsalade.
Beste moment van de dag: de gehele dag, ze zijn open vanaf 10 uur en in het weekend sluiten ze pas om 2 uur. Haal ’s ochtends een verse smoothie, ’s middags aan de bar een stuk tortilla met een biertje of wordt ’s avond wat licht in het hoofd van de cava met allerlei hapjes die je elke keer bij een andere kraam koopt. In het weekend is er ook vaak live muziek!
Website: www.mercadodesanmiguel.es
Astrid y Gastón
Calle Ayala, 27. 28001 Madrid
Sfeer: dit fijne Peruaanse restaurant van Astrid y Gastón, die de Peruaanse keuken wereldwijd op de kaart hebben gezet hebben een vestiging in Madrid. Het is een fine dining ervaring dus trek je klasse A outfit aan en ga ervoor!
Moet je proeven: de tiradito Nikkei ( ceviche van tonijn met tamarinde en paling saus ) , Zamburiñas (kleine St Jacobsschelpen) met knoflookchips en boter van limoen & sojasaus, de gekonfijte eend met zompige rijst…
Beste moment van de dag: lunch en diner
Website: www.aygmadrid.com
Mercado San Anton
C/ Augusto Figueroa 24, Madrid
Sfeer: in een twee verdiepingen tellend gebouw, in zo maar een straatje in Chueca, vinden jullie de Mercado San Anton. Deze markt is modern en qua uitstraling totaal anders als die van San Miguel maar daarom zeker niet minder leuk. Op de begane grond zitten allerlei kramen om je boodschappen voor thuis te doen. Denk aan fruit, brood en banket, vis, bacalao, vlees, gevogelte, kaas, ham en chocolade . Op de 1e verdieping vind je allerlei kramen waar je hapjes kunt halen en direct kunt opeten en op de 2e verdieping zit een groot restaurant met een dakterras.
Moet je proeven: wij hebben beneden wat boodschappen gedaan voor thuis, want we kwamen hier bij toeval terecht op onze laatste dag dus echt proeven hebben we nog niet gedaan. Wel een tip van onze Madrileense vrienden, in de zomer kun je beneden boodschappen doen en het vervolgens op het dakterras door een kok achter een barbecue laten bereiden. Aangezien ze beneden een fijne kraam hebben met hamburgers ( vlees, brood en saus) maar ook hele kreeften zit er altijd wel iets tussen waar je zin in zult hebben. Een biertje erbij en meer ontspannen kan het volgens ons niet!
Beste moment van de dag: de gehele dag.
Website: www.mercadosananton.com
Lateral
Plaza de Santa Ana, 12, Madrid
Sfeer: deze zaak heeft 5 vestigingen door Madrid heen. Een fris interieur met jonge uitstraling waar de hippe Madrilenen zich verzamelen voor het stappen.
Moet je proeven: hier wil je alles! Ze hebben veel keus in stukjes brood met topping, spiesjes en overheerlijke salades.
Beste moment van de dag: lunch en diner.
Website: www.cadenalateral.es
Casa Labra
Calle Tetuan, 12, Madrid
Sfeer: een traditioneel ingerichte zaak, waar het altijd bomvol is. Een begrip in Madrid. Ga hierheen voor de nostalgie. Je kunt eten in het restaurant of in de taperia, beiden charmant op hun eigen wijze.
Moet je proeven: croquetas en bacalao, of een combi hiervan, ze zijn er beroemd om!
Beste moment van de dag: lunch.
Website: www.casalabra.es
Estado Puro
Plaza cánovas del Castillo, 4, Madrid
Sfeer: hippe zaak met moderne tapas of klassiekers waar een twist aan is gegeven. Geniet ervan in het originele interieur of het fijne verwarmde terras.
Moet je proeven: het kroketje van mosselen, spiesjes van lamsvlees en de minihamburgers vonden wij het lekkerst, maar eigenlijk is 1 bezoek niet genoeg omdat alles goed is!
Beste moment van de dag: lunch en diner.
Website: www.tapasenestadopuro.com
Cisne Azul
C/Gravina, 19, Madrid
Sfeer: volkse gezelligheid in een simpel interieur waar het eten zich laat spreken. Ze kunnen wat sceptisch reageren op toeristen, dan weet je eigenlijk dat je goed zit. De wat oudere uitbater is zeer trots op zijn producten en loopt dan ook trots met wat truffel door de zaak om de gasten er aan te laten ruiken.. Lekker om over je paddenstoelen te laten schaven.
Moet je proeven: paddenstoelen in alle soorten en maten. Ga voor de boleten met een rauwe eidooier en wat van die truffel erop. Ook vonden wij de courgettebloemen en rib eye van de bakplaat ontzettend lekker! Om het feestje te eindigen namen wij de queso de majorero, ook van de bakplaat, dit werd geserveerd met een uienjam!
Beste moment van de dag: ga met de lunch en verover een plek aan de bar!
Website: Google Place
Bar Tomate
Fernando El Santo, 26, Madrid
Sfeer: trendy restaurant, gelegen in het chiquere Salamanca, waar ze een internationale keuken voeren.
Moet je proeven: probeer iets van de tapaskaart zoals de perfecte Iberico ham of asperges met romescosaus. Deel één van de overheerlijke dunne pizza’s, wij hadden die met Fontina en truffel. Ook zijn de hoofdgerechten heerlijk. Favoriet was een simpele steak bearnaise met frites en de merluza.. Wanneer je plek hebt neem dan als toet de gekarameliseerde carpaccio van ananas!
Beste moment van de dag: diner.
Website: Grupotragaluz
La Mucca
Plaza Carlos Cambronero, 4, Madrid
Sfeer: hippe zaak waar het laat begint en nog veel later eindigt. De sfeer als wel de menukaart is internationaal.
Moet je proeven: de cosmopolitan cocktail, kroketten, plank vleeswaar en kaas, mosselen op z’n Belgisch met frietjes in miniversie, pizza met peer en jamón Iberico.
Beste moment van de dag: diner.
Website: www.lamucca.es
Torres y Garcia
Calle Harinas, 2, 41001 Sevilla
Sfeer: Ook in Sevilla is de trend van het Moderne Spaanse koken inmiddels overal aanwezig. Deze geweldige zaak heeft echter de prachtige details van de stad weten te waarborgen in hun interieur. Ons favoriete plekje is de prachtig vormgegeven patio.
Moet je proeven: We werden heel bij van de geblakerde kool met zwarte knoflook schuim, komijnvinaigrette en cashewnoten, zwezerik met asperges en pastinaak puree en de octopus met gele paprika hummus en vijgen.
Beste moment: lunch als diner.
Website: www.torresygarcia.es
Ovejas Negras
Calle Hernando Colón, 8, 41004 Sevilla
Sfeer: Deze eclectisch, drukke tent is een parel. De eigenaren hebben wereldwijd gekookt en zijn uiteindelijk in Sevilla neergestreken. De andere zaak uit hun koker is ook zeker de moeite waard.
Moet je proeven: De salmorejo, gyoza, pluma de iberica met quinoa en pompoenpuree en de overheerlijke risotto.
Beste moment: lunch als diner.
Website: www.ovejasynegrastapas.com
Bodega Santa Cruz
c/ Rodrigo Caro 1, Sevilla
Sfeer: een hectische tent, waar het tijdens de lunch volloopt binnen een kwartier en ze in razend tempo iedereen voorzien van eten.. De keuken is traditioneel en zo betaalbaar dat je het soms niet gelooft.
Moet je proeven: wij hebben hier de beste pollo al ajillo gegeten, en spinazie in bechamel. Ook hebben ze hier heerlijke paella, die je per bordje kunt bestellen en flamenquines, een rolletje gepaneerd varkenvlees gevuld met ham en kaas.
Beste moment van de dag: lunch.
Bodeguita Casablanca
Calle Zaragoza, 50, Sevilla
Sfeer: Een zaak die al eeuwig lijkt te bestaan. Het werd ons aangeraden door de eigenaar van D’Gustar in Malaga omdat hij hier ooit stage liep tijdens zijn koksopleiding in Sevilla. Fijne plek.
Moet je proeven: Waar wij erg enthousiast van werden, was het gestoofde rundvlees in sherry met paddenstoelen, aardappel en groene peperkorrels afgemaakt met een scheut room en peterselie.
Beste moment: lunch als diner.
Website: www.bodeguitacasablanca.com
El Pintón
Calle Francos, 42, 41004 Sevilla, Spanje
Sfeer: deze zaak heeft een interieur waar je alleen al voor zou kunnen gaan. Echt om verliefd op te worden. De sfeer is heerlijk… tapas, wijn en cocktails, een zaak om gewoon fijn binnen te vallen zonder veel pretenties.
Moet je proeven: het mooie rundvlees, de gemarineerde gezouten ansjovis, gefrituurde bacalaoballetjes, de zwarte fideua.
Beste moment: lunch als diner.
Website: www.elpinton.com
ASTARBE SAGARDOTEGIA
Txoritokieta bidea, 13, 20115 Astigarraga ( net buiten San Sebastian)
Sfeer: Een authentieke ciderhuis waar we op excursie gingen met onze leverancier voor Spaanse delicatessen. Bij de het ciderhuis zit tevens een restaurant (una sidrería) waar je van een heerlijke lunch kunt genieten. Het is heel volks, geen toeristische plek, het is namelijk net buiten San sebastian.
Moet je proeven: wij aten er een super lekkere tortilla van bacalao, erna chorizo…uiteraard gestoofd in cider, bacalao al pil pil en chuleta ( soort T-bone steak van de grill). Als dessert een heerlijke schapenkaas met kweepeergelei… En heerlijke cava gemaakt van cider om het geheel weg te spoelen.
Beste moment van de dag: lunch, dat is ook het enige moment dat ze open zijn
Website: www.astarbesagardotegia.com
LA CUCHARA DE SAN TELMO
31 de Agosto Kalea, 28, 20003 San Sebastian
Sfeer: Klassieke Baskische zaak met een gezellige bar die al jaren bekend staan om de enorm hoge kwaliteit van hun miniatuur gerechtjes.
Moet je proeven: wij houden van het langzaam gegaarde varkensvlees met kweepeercompote, de perfect geroosterde octopus, gamba risotto en de tomaat met ham en schapenkaas.
Beste moment van de dag: lunch of diner, als je hier bent wil je eigenlijk blijven dus het hoppen van bar naar bar laten we hier altijd een beetje los.
Website: www.lacucharadesantelmo.com
KATA .4 oyster bar
Plaza Santa Catalina 4, San Sebastian
Sfeer: luxueuze bar met een mooi interieur en dito clientèle. Op het terras heb je een fijn uitzicht over het prachtige, statige San Sebastián.
Moet je proeven: de mosselen met citroengras en het Ibéricovlees waren heel bijzonder.
Beste moment van de dag: de avond rond de klok van tien.
Website: www.kata4.com
GARAGAR cervezeria
Boulevard 22, San Sebastian
Sfeer: een groot terras waar je heerlijk mensen kunt kijken en bij kunt kletsen met een fijn uitzicht op de zee, mooie brede straten en prachtige gebouwen.
Moet je proeven: ga hier alleen voor een drankje heen. Voor koffie of een aperitief is dit een heerlijke plein.
Beste moment van de dag: van half zes tot een uur of half negen. Daarna is tijd om te gaan genieten van de pintxos die overal verkrijgbaar zijn in de achterliggende straten.
Website: Google Place
CASA SENRA
Calle San Francisco 32, San Sebastian
Sfeer: een tamelijk traditioneel ingerichte bar maar de gerechten liegen er niet om. Van modern tot traditioneel met allen een zeer mooie presentatie.
Moet je proeven: de kroketten!, rabo de toro met een saus van aardappelpuree, een minibakje met risotto van paddenstoelen, tapa van hertenvlees.. Moeten we nog doorgaan… ? Eigenlijk is dit zo’n plek waar je niet kunt ophouden. Niet persé heel verfijnd maar meer grootmoeders kwaliteit zonder poespas! Ook de uitgestalde pintxos op de bar zijn heerlijk!
Beste moment van de dag: zowel in de middag als in de avond een fijne plek. Om de hoek zit Bergara, dus daar kun je ook nog even binnen hoppen.
Website: Google Place
A FUEGO NEGRO
Calle del Treinta y Uno de Agosto, 31, San Sabastian
Sfeer: een van de weinige modern ingerichte barren van San Sebastian.
Moet je proeven: ook hier wordt modern Spaans gekookt. We werden verliefd op de minihamburger van Waguya rund op ketchupbrood geserveerd met een paar bananenchips.
Beste moment van de dag: diner , vooral leuk als je op doortocht bent van bar naar bar.
Website: www.afuegonegro.com
BERGARA
General Artetxe, 8, San Sebastian
Sfeer:een gezellige bar die al erg lang bestaat. Een echt familiebedrijf wat door de jaren heen qua interieur steeds moderner is.
Moet je proeven: Bergara heeft al veel prijzen gewonnen voor de prachtige pinxtos. Ze zijn eigenlijk allemaal fijn en afsluiten met een huisgemaakt dessert is ook goed te doen.
Beste moment van de dag: Lunch & diner
Website: www.pinchosbergara.es
GANDARIAS
Calle del Treinta y Uno de Agosto, 23, San Sebastian
Sfeer: deze zaak bestaat uit een bar en restaurant. We hebben ’s middags aan de bar gestaan en daarna gelijk gereserveerd voor de avond.
Moet je proeven: tijdens de lunch zijn met de name de kleine spiesjes met geroosterd vlees niet aan te slepen. Er is keus uit eend, ossehaas en varkensfilet. ’s Avonds kozen we voor de chuleta Ganderias. Een mooi stuk rundvlees dat geroosterd wordt op de houtskoolgril. Lekker met een gemengde salade, frietjes en een mooie fles Rioja.
Beste moment van de dag: lunch / diner.
Website: www.restaurantegandarias.com/en/
LA MEJILLONERIA
Calle del Puerto 15, San Sebastian
Sfeer: een echte volkszaak waar de grote pullen bier en cider niet aan te slepen zijn. Het is soort mix tussen locals, backpackers en toeristen. Betaalbaar en gezellig
Moet je proeven: deze bar verkoopt alleen mosselen die op vier verschillende manieren worden bereid, calamares en pimientos de padrón. De mosselen a la marinera waren bij ons favoriet, alleen al omdat het zo leuk was om de barman dit heel hard door de zaak te laten roepen.
Beste moment van de dag: Diner..Leuk als je wilt hoppen van bar naar bar.
Website:Google Place
MAR A VILA
Avinguda Ignasi Wallis, 16, Ibiza stad
Sfeer: Een kleine, lichte zaak met fijne binnentuin. Bij de bar staan de pintxos uitgestald, en de rij staat soms tot buiten. Het volk weet deze zaak te vinden, het eten is dan ook heerlijk. De prijzen zijn super schappelijk vergeleken met veel andere zaken op het eiland, maar de kwaliteit is minstens zo goed.
Moet je proeven: Het langzaam gegaarde speenvarken met pompoenpuree, ceviche van langoustines maar ook de salades zijn heerlijk.
Beste moment van de dag: lunch en diner.
Website: www.maravilaibiza.com
CAN TERRA
Avinguda d’Ignasi Wallis, 14, Ibiza stad
Sfeer: een moderne tapasbar met warm interieur en toffe binnentuin. Je kunt aan de bar staan of aan een tafeltje aan de lange bank plaatsnemen.
Moet je proeven: Alles! Van pintxos, salades met geitenkaas of ventresca tot aan de solomillo of gamba’s… Het was allemaal heel lekker. Super goede selectie wijnen op glas en ook open voor een tostada en cortado in de ochtend..
Beste moment van de dag: diner
CAN CAUS
Ctra. Sta. Gertrudis, km. 3,5, 07814 Santa Gertrudis
Sfeer: Een biologische boerderij met eigen productie van vlees, kazen en marmelades. Het restaurant is traditioneel Spaans ingericht en de grote houtskoolgrill neemt een prominente plek in de zaak in. Perfect voor als je ongecompliceerd mer een grote groep wilt eten of met de kinderen.
Moet je proeven: wanneer je van vlees houdt kun je hier eens voor geit of speenvarken gaan. Maar ook de groenten van de houtskoolgrill zoals paddenstoelen of asperges zijn heerlijk.
Beste moment van de dag: diner
TAPA NEGRA
Avda. Ingeniero Gabriel Roca 29, Palma de Mallorca
Sfeer: Modern Spaanse tapaszaak gelegen aan de jachthaven van het fijne Palma. De zaak is populair, en altijd goed gevuld. Het restaurant is gelegen in het Melia hotel.
Moet je proeven: kies een tartaar, er zijn verschillende opties zoals bonito en ossenhaas. Ook hebben ze een mooie selecties oesters, mini burgers, montaditos en andere tapas zoals kleine pannetjes gevuld met stoofvlees en puree. O, en vergeet geen dessert te nemen!
Beste moment van de dag: lunch en diner.
Website: www.tapanegra.com
OMBU
Passeig del Born 5-7, 07012 Palma de Mallorca
Sfeer: Een modern Spaans restaurant met een spannende menukaart en een briljante cocktailkaart. Ga gezellig even in de rij staan voor een tafel om de barmannen hun werk te zien doen. Het interieur is fijn… Creatief, warm en met een beetje humor.
Moet je proeven: Wij werden blij van de mini cornetto met tonijn en wasabimayonaise, courgettebloemen met romescosaus, carpaccio van octopus, secreto de ibérico met gebakken paddenstoelen en sinaasappel-gembersaus.
Beste moment van de dag: diner
Website: www.ombupalma.com/es/
Es Moli
Carrwe Consolacio 19, Santanyi, Mallorca
Sfeer: Een gezellig restaurant in een oude molen in Santanyi, Mallorca. Ze serveren tapas, van modern tot traditioneel. Je kunt in de binnentuin eten of op de gezellige patio aan de voorkant.
Moet je proeven: tumbet (een groentenschotel uit Mallorca) , gefrituurde ansjovis, geroosterd varkensvlees met zoetzuur en de gevulde piquillopepers
Beste moment van de dag: Diner
LA MAS BONITA
Passeig Marítim de la Patacona, 11, Valencia
Sfeer: een open lichte zaak gelegen aan het prachtige strand van Valencia. De kaart is een combinatie tussen de Spaanse keuken en de rest van de wereld, met zoveel mogelijk gebruik van biologische producten. Je vind er de heerlijkste taarten, smoothies, eigerechten, salades, tapas en broodjes! Ga lekker in de tuin chillen…mega gezellig J
Moet je proeven: plateau met ibéricoham en verschillende kazen , de geitenkaaskroketjes, falafel, millefeuille van aubergine, tomaat, courgette, basilicum en parmezaam. Hou ook wat ruimte voor de nutella cheescake!
Beste moment van de dag: eigenlijk heel de dag!
Website: www.lamasbonita.es
HABITUAL
Mercado de Colón, Carrer de Jorge Juan, 19, 46004 València
Sfeer: Een open lichte zaak met een modern Spaanse tapas kaart. Eigenaar Ricard Camarena, een sterrenchef heeft buiten zijn restaurant meerdere tapasconcepten die wat laagdrempeliger zijn maar zeker niet minder lekker.
Moet je proeven: salade met gekonfijte eend en groene appel, beignets van bacalao en de artisjokken in escabeche met zwarte truffel.
Beste moment van de dag: lunch en diner.
Website: www.habitual.es
VUELVE CAROLINA
Carrer de Correus, 8, 46002 València
Sfeer: grote moderne zaak van 3 sterren chef Quique Dacosta waar ze een uitgebreide tapaskaart voeren. Modern Spaanse met veel Aziatische en Zuid Amerikaanse invloeden. Ze houden hier wel van opschieten, dus wanneer je het wat rustiger aan wilt doen bestel dan niet teveel tegelijk.
Moet je proeven: taco met gestoofd rib en kimchi, ceviche, zwezerik met aardappel puree en octopus met romescosaus
Beste moment van de dag: lunch en diner.
Website: www.vuelvecarolina.com
CENTRAL BAR
Mercat Central, Plaza Ciudad de Brujas, s/n, 46002 Valencia
Sfeer: een drukke bar van Ricard Camarena in de mooie authentieke markthal van Valencia. Zowel de lokalen als de toeristen weten hun weg hier naar toe te vinden.
Moet je proeven: de bacalao balletjes uit de frituur, artisjokken, gambas en langoustines waren heerlijk. Eerlijk, kakelvers eten… Wij houden ervan. Ook voor een ontbijtje aan de bar is het leuk!
Beste moment van de dag: lunch.
Website: www.centralbar.es
LA CANALLA BISTRO
Carrer del Mestre Josep Serrano, 5, 46005 València, Spanje
Sfeer: een modern Spaanse tapasbar, tevens uit de koker van Ricard Camarena. De stijl van de gerechten is vrij werelds, de kaart heeft veel gerechten met Aziatische en Zuid Amerikaanse invloeden.
Moet je proeven: causa met gerookte zeebaars, salade van artisjokken met Japanse dressing, taco met rabo de toro en paddenstoelen.
Beste moment van de dag: diner.
Website: www.canallabistro.com
Oslo
Carrer Catalans, 8, 46001 València, Spanje
Sfeer: een vegetarisch restaurant uit de Grupo Copenhagen. Ze voeren hier een Spaans georiënteerde kaart met wereldse invloeden. Fijn als je even een dagje zonder vlees en vis wilt eten. Je kunt tapas stijl, maar een heel betaalbaar menu of gewoon a la carte eten. Fijne sfeer, basic interieur, gezellig geheel!
Moet je proeven: de kroketjes met gorgonzola en vijgen, verschillende soorten coca ( Spaanse variant op pizza ) en de salade met groene asperges, paddenstoelen en geitenkaas.
Beste moment van de dag: lunch en diner.
La conservera
Carrer del Literat Azorín, 18, 46006 València, Spanje
Sfeer: een klein barretje in de hippe wijk Ruzafa, waar je ingeblikte vis conserven kunt eten bij een mooi glas wijn, cava of bier. Leuk om even naar toe te gaan voordat je gaat eten in een ander restaurant.
Moet je proeven: de mosselen, de sardines en de vispaté.
Beste moment van de dag: lunch en diner
Izar Ondo
Iruñeko Etorb., s/n, 31839 Arbizu, Nafarroa,
Sfeer: een echte klassieke volkszaak in een klein dorpje in Navarra. De eigenaren van dit restaurant zijn tevens de eigenaar van Embutidos Flores, een mooie worstenmakerij. Deze chorizos worden ook verkocht bij Marqt. We hebben zowel de worstenmakerij en het restaurant bezocht toen we op excursie gingen met onze leverancier La Venta.
Wat moet je proberen: uiteraard chorizo, gestoofd in cider. Ook hebben we heerlijke gebakken paddenstoelen, gebakken padronpepers en vis met gambas in paprikasaus op.
Beste moment van de dag: lunch en diner, tevens een goed plek om te overnachten als je opdoorreis bent want er zit ook een hotel bij.
Website: www.hotelrestauranteizarondo.com
Compartir
Riera de Sant Vicenç, s/n, 17488 Cadaqués, Girona, Spanje
Sfeer: Hoog niveau modern Spaanse keuken in tapas stijl geserveerd, gelegen in het oude historsiche centrum van Cadaqués. Een relaxte sfeer, top bediening, mooie wijnen en een heerlijk eten maakt dit een plek waar je voor omrijdt of in ieder geval elk jaar naar terug keert. Ze hebben ook een paar appartementen echter is het wel een uitdaging om die te boeken want ze zijn uiteraard gewild! De eigenaren zijn in 2012 begonnen, inmiddels is er in Barcelona Disfrutar bijgekomen.
Moet je proeven: de gemarineerde sardines, de verse ansjovis, één van de heerlijke rijstgerechten, en de geroosterde kwartel. Eigenlijk was alles heerlijk!
Beste moment van de dag: lunch en diner ( wellicht twee keer gaan op dezelfde dag )
Website: www.ca.compartircadaques.com
El Motel ( restaurant Hotel Empordá )
Avinguda de Salvador Dalí i Domènech, 170, 17600 Figueres
Sfeer: Hoog niveau modern Spaanse keuken in tapas stijl geserveerd, gelegen in het oude historsiche centrum van Cadaqués. Een relaxte sfeer, top bediening, mooie wijnen en een heerlijk eten maakt dit een plek waar je voor omrijdt of in ieder geval elk jaar naar terug keert. Ze hebben ook een paar appartementen echter is het wel een uitdaging om die te boeken want ze zijn uiteraard gewild! De eigenaren zijn in 2012 begonnen, inmiddels is er in Barcelona Disfrutar bijgekomen.
Moet je proeven: de gemarineerde sardines, de verse ansjovis, één van de heerlijke rijstgerechten, en de geroosterde kwartel. Eigenlijk was alles heerlijk!
Beste moment van de dag: lunch en diner ( wellicht twee keer gaan op dezelfde dag )
Website: www.ca.compartircadaques.com
Escalipatxo
Plaça Major, 17, 17100 La Bisbal d’Empordà, Girona
Sfeer: een typisch Spaanse barretje. We kwamen bij toeval terecht in dit dorpje, wat vrij volks aanvoelt. Het is het soort zaak waar je blij van wordt na een lange rit. Verwacht niks hips. Gewoon een bar, tv, bier en lekker eten.
Moet je proeven: Heerlijke ansjovis uit La Escala, mosselen gebakken met knoflook en peterselie, tuinbonen met Catalaanse worst en gevulde inktvis.
Beste moment van de dag: lunch en diner